Archeologie lezing 'Een nieuw verleden voor Veldhoven'

door Fokko Kortlang

ZONDAG 30 MAART 14.00 UUR

IJzeren voorwerpen uit een voorraadpot (dolium) uit de Romeinse tijd.Deze pot is tijdens een explosievenonderzoek gevonden bij de ‘hal van Peelen’ aan de Zandoerleseweg. Thans zijn de voorwerpen tentoongesteld in het Noord-Brabants Museum.

Veldhoven staat archeologisch al decennia bekend om zijn grafheuvels, Merovingische grafvelden en 't Oude Slot. Sinds 2008 zijn er in de Zilverackers, Oerle-Zuid en Habraken veel nieuwe archeologische ontdekkingen gedaan. Denk daarbij aan de inheems-romeinse nederzetting van Oerle-Zuid en de nog veel oudere huisplattegronden in Habraken. Met recht kan gezegd worden dat de oudste geschiedenis van Veldhoven opnieuw kan worden geschreven. De lezing zal vooral ingaan op deze nieuwe vondsten en de wijze waarop de gemeente Veldhoven met zijn verleden omgaat. Fokko Kortlang (Eindhoven) is archeoloog en heeft in de jaren ‘80 en ‘90 van de vorige eeuw actief deelgenomen aan veel opgravingen in de Kempen en Peelland, zoals de Romeinse Villa van Hoogeloon, de middeleeuwse nederzetting van Dommelen en het grootschalige onderzoek in Someren Waterdael. Sinds 2005 ondersteunt hij met zijn adviesbureau vele gemeenten en projectontwikkelaars bij archeologische vraagstukken. Vanaf 2009 is Fokko werkzaam voor de gemeente Veldhoven op het gebied van archeologie.

De lezing is op zondagmiddag 30 maart 2014 om 14.00 uur. De entree is € 4, - inclusief museumbezoek.

Het verdient aanbeveling vooraf te reserveren bij:

Jan Bressers, tel. 040-2531416 of via janbressers@zeelstschrijftgeschiedenis.nl.

Lezing ‘Wielersport in de Kempen’

door wielerspeakers Jan Peeters en Rien van Horik

Zondag 23 februari om 14.00 uur

De wielersport heeft in het Kempenland nooit over belangstelling te klagen gehad. Het publiek komt nog altijd graag en vaak massaal naar het wielrennen kijken. De liefde is er groot voor de heroïek en voor de renner die zich wil profileren. En dat is wederzijds: de coureurs houden van de Kempen. De enveloppen met prijzen en premies zijn in de regionale kermiskoersen goed gevuld. De Omloop der Kempen en de Acht van Bladel zijn wedstrijden die in het hele land en ook ver daarbuiten tot de verbeelding spreken. De kermisronde speelt nog altijd een grote rol: wedstrijden in Luyksgestel en Duizel behoren tot de sterkst bezette van ons land. Het Kempenklassement is tot ver in het land bekend. De wegen en het racemateriaal mogen dan wel sterk in het voordeel van de renners veranderd zijn, de entourage en de spanning rond de koers doen in het Kempenland nog steeds hun werk.

Op de foto: Omloop der Kempen (10-08-1952)

Piet van Herk uit Meerveldhoven wordt 11e

Voor de liefhebbers van de wielersport, en dan speciaal voor hen die belang stellen in het wielrennen in de Brabantse Kempen, organiseert Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis een lezing waarin de naoorlogse wielersport vooral aan bod zal komen. Wielerspeakers Jan Peeters en Rien van Horik zullen samen met enkele andere wielerinsiders uitweiden over de historie van de regionale wielersport.

De entree bedraagt 4 euro  inclusief museumbezoek. Het aantal plaatsen is beperkt. Het verdient de aanbeveling om u tijdig aan te melden. Dat kan bij Jan Bressers via 040-2531416 of janbressers@zeelstschrijftgeschiedenis.nl

www.zeelstschrijftgeschiedenis.nl