home > Agenda > Agenda Exposities En Activiteiten > Terugblik 2016 > Expositie 'Resilience' Mike Roelofs 13 januari t/m 1 april

Expositie ‘Resilience’

Mike Roelofs

De veerkracht van de Roma

13 januari t/m 31 maart 2017

De benarde omstandigheden van de Roma in Roemenië worden in de fotografische documentaire ‘Resilience’ van fotograaf Mike Roelofs en antropologe Fanny Jol vertaald in beeld en tekst. Het kernonderwerp van dit visuele onderzoek dat resulteert in een boek en expositie is het concept van de menselijke veerkracht.

De Nederlandse documentair fotograaf Mike Roelofs reisde in 2008 voor het eerst naar Roemenië om de levensomstandigheden van de Roma vast te leggen. Mike Roelofs was onder de indruk van wat hij daar tegenkwam:

In Roemenië lijkt alles gedrenkt te zijn in pastelkleuren, van de stoffige kleren van mensen tot de muren van bijna elk gebouw. Voor mij als fotograaf was dit fascinerend. Bij regen kon ik mezelf al helemaal niet inhouden. Pas bij het invallen van de nacht stopte ik met kijken.” Met de serie die uit deze reis voortkwam won Roelofs de eerste prijs in de categorie Portretten-serie van de Zilveren Camera. In samenwerking met antropologe Fanny Jol maakte hij vier nieuwe reizen naar Roemenië in 2009 en 2010.

De veerkracht van de Roma

Resilience is een project dat de individuele Roma aan het woord laat en de verschillen in levenswijzen belicht. De titel, ‘Resilience’, wordt in de context van dit project gedefinieerd als `de capaciteit van een individu zich aan problematische situaties aan te passen met behulp van mentale flexibiliteit en doorzettingsvermogen’.

Deze stugge en weerbarstige mensen hebben zo veel van zichzelf aan ons getoond. Ze vonden het belangrijk dat men een eerlijk beeld kreeg van hun situatie en manier van leven. We kwamen met heel veel vragen, we hebben nog steeds heel veel vragen, maar we hebben ook zeker antwoorden gekregen. Die antwoorden delen, dat is essentieel. Het is tijd dat mensen de Roma leren kennen - niet als groep, maar als de individuen die zij zijn,” zegt Mike Roelofs, de fotograaf. Het resultaat van al deze ervaringen is ‘Resilience’.

Boek

Elk exemplaar van Resilience is hand genummerd van 1 tot 500. In De Verdieping ligt een inkijkexemplaar. Bij de bibliotheek is het boek te verkrijgen voor  €37,50.