home > Agenda > Agenda Exposities En Activiteiten > Terugblik 2016 > Expositie 'Hemel en aarde gedeeld door twaalf' - t/m 14 augustus

-english below-

Expositie: Hemel en aarde gedeeld door twaalf

5 maart  t/m 14 augustus

Wgens succes verlengd t/m 14 augustus!

(H+A) / 12= een zoektocht naar wat twaalf knakworstjes in een blik, je verjaardag en de grootte van je voet met elkaar te maken hebben.

Je hoeft geen Willy Wortel te zijn om in korte tijd te begrijpen hoe al deze dingen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn door het getal twaalf.

Zonnewijzers, tekenfilms, astronomische klokken en (humoristische) beelden laten je zien wat er zo gaaf is aan het heelal. Zelfs onze eigen museumschat, het uurwerk van de Caeciliakerk Veldhoven staat er als pronkstuk om te bewonderen. Kunstenaar Jan Dams neemt ons mee op ontdekkingsreis naar alles tussen het heelal en een blik knakworsten. Vanaf nu kijk je nooit meer op dezelfde manier naar de sterren en naar je handen. Een must-see voor iedereen tussen de 0 en 100 mét of zonder wiskundeknobbel.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door PLUS Van Reijen

-english-

Heaven and Earth Divided by Twelve

(H+A)/12= a search to discover what twelve sausages in a can, your birthday and the size of your foot could possibly have in common!

A foot is approximately the length of twelve “ thumbs”, an old Dutch measurement of a thumb’s width. Including your thumb, you  have twelve bones in one hand. The earth completes its orbit around the sun in twelve months. Plato, Fibonacci and Kepler explain why.

You don’t have to be a space-age scientist to understand how all these things are connected by the number twelve; short educational films and cartoons explain the details in an amusing way.

Sundials, astronomical clocks, a telescope and humorous pictures show you how incredible the universe really is. With simple instruments you can see how your own body corresponds to all of these theories. In a game of hopscotch, you will see how you can jump with twelve hops from the earth to heaven and back again! Artist and curator Jan Dams takes us on a voyage to discover everything between the universe and that can of twelve sausages.

From now on you will never look at the stars or your hands in the same way again! This is a must-see for everyone from 0 to 100 years old, with or without a flair for mathematics.

Expo March 5 through August 12, 2016

Museum ‘t Oude Slot

Hemelrijken 6, 5502 HM Veldhoven, Tel. 040-2533160

Open Wednesday through Sunday from 1 P.M. to 5 P.M.

Tickets: Adults 4 Euros, Seniors 2 Euros, children to 18 years free, Museumjaarkaart holders free