Home > Agenda > Agenda Exposities En Activiteiten > Exposities de Verdieping 2017 > 40 jaar Roma in Veldhoven- 10 april t/m 10 mei

Expositie ’40 jaar Roma in Veldhoven’

10 april  t/m 10 mei 2017

Locatie: De Verdieping in het gemeentehuis Veldhoven
Entree gratis

Van 10 april t/m 10 mei is ’40 jaar Roma in Veldhoven’  te zien in De Verdieping. ’40 jaar Roma in Veldhoven’  is een tentoonstelling over Roma in Veldhoven, Nederland en Europa.

Sinds ongeveer 600 jaar wonen er Roma en Sinti in Nederland. Zij vormen een bijzondere bevolkingsgroep in waar nog veel over te leren valt. ’40 jaar Roma in Veldhoven’ geeft de Veldhovenaar de mogelijkheid om de Roma beter te leren kennen.

Roma in Veldhoven
In Veldhoven wonen zo’n 250 Roma. In 1977 vestigden de eerste Roma zich in de gemeente. Het is op zich al bijzonder dat deze groep -van oudsher- reizende mensen 40 jaar op dezelfde plek woont. Om deze periode te markeren sloegen De Verdieping, Stichting O Lungo Drom en Welzijnsinstelling Cordaad de handen ineen en stelden een tentoonstelling samen uit bestaand en nieuw werk.

De expositie geeft zowel een informatief als artistiek beeld van de Roma. De tentoonstelling bestaat uit drie onderdelen:

• Een serie portretten van Veldhovense Roma gezinnen, gemaakt door documentair fotograaf en recent winnaar van de Zilveren Camera, Mike Roelofs.

‘Sinti en Roma door de eeuwen heen in Nederland’ van Stg. O Lugo Drom: Een reizende tentoonstelling over Roma en Sinti in Nederland, ook wel zigeuners genoemd, die de geschiedenis vertelt van deze bevolkingsgroepen in Nederland.

‘Resilience’: een fotografische documentaire over de veerkracht van Roma in Roemenië, door Mike Roelofs.